Öğrenilmiş bilginin unutulmaması için tekrar gerektiği bir gerçektir. Ancak bu hedef gerçekleştirilirken eğlenceli çalışma yöntemleri kullanılmaya çalışılmalı, çocuğun dinlenmesine ve keyif verici aktiviteler yapmasına engel olunmamalıdır. Amaç hiçbir zaman yaz tatilini okulun üçüncü dönemi haline getirmek değildir, tam tersi, çocuğun bireysel gelişimi için farklı deneyimler yaşayabileceği bir tatil planlamaktır. Böylece hem çocuğun okul ortamından kopmaması hem de sadece akademik çalışmaların içinde boğulmaması sağlanabilir. Yaz tatili bir fırsattır, okul döneminin koşturması ve stresi olmadan çocukların yeni beceriler öğrenmesi ve öğrenilmiş becerilerinin pekiştirilmesi için en uygun zamandır.
Önemli olan, tatil süresini en verimli şekilde kullanabilmektir. Çocuğunuzun farklı ilgi ve yetenek alanlarını keşfedebileceği farklı etkinlik fırsatları oluşturmaya çalışın. Yeni değişik uygulamaları deneyebileceği ortamlarda bulunmasını sağlayın. Çocuğunuz için onun yerine plan yapmayın, onunla birlikte planlayın.
TAVSİYE EDEBİLECEĞİMİZ BAZI AKTİVİTELER :
Aile ile ve arkadaşlarla sohbet etmek:
Her günün akşamında, gerek aile bireyleri; gerekse arkadaş çevrenize, yaptığınız faaliyetlerle ilgili bilgi alışverişinde bulunabilir; onlarla sohbet edebilirsiniz.
tatil2Kitap okumak:
Farklı türde kitaplar okumak(roman şiir macera bilimsel deneme makale öykü vs.)zamanı en iyi değerlendirmenin yollarından biridir. Kitabın çocuğun zihinsel, duygusal ve sosyal gelişiminde önemli bir uyaran olduğu, çocuklara küçük yaşlardan itibaren iyi ve nitelikli kitap okuma ve anlatmanın onların deneyimlerini genişlettiği, kelime bilgilerini artırdığı ve dile karşı hassasiyetlerini geliştirdiği bilinmektedir.
tatil3Bulmaca çözmek:
Kelime bilgisi ve hazinesinin gelişimine yarar sağlar. Entelektüel bilginin temeli atılır. Kendi bulmacalarını yapmaları için yardımcı olmak etkili bir zihinsel etkinlik olur.
Doğada zaman geçirmek:
Tabiatla baş başa kalmaya yönelik olarak bazı planlarınızı hayata geçirebilirsiniz. Örneğin, gece vakti yıldızları seyredebilmek, güneşin batışı ve doğuşunu izleyebilmek isterseniz tek başınıza, isterseniz bir grup halinde faaliyetler düzenleyebilirsiniz.
tatil4Televizyon izlemek:
Televizyonda izlenebilecek programı seçmek ve izleme zamanını tayin etmek çok önemlidir. Eğitime dönük yayınları izlemek ve ayrıca tv haberlerini takip etme alışkanlığı kazandırılabilir.
Sinema, tiyatroya, müze vb mekanlara gitmek:
Sanatsal mesajları olan yaşına uygun oyun ve filmlerin izlenilmesi de kişisel bir kazançtır. Bulunduğunuz yerleşim yerinde bulunan tarihî, kültürel ve doğal gezi yerlerini ziyaret edebilirsiniz. Müzelere, kütüphanelere, kitap evlerine, sergilere ve hayvanat bahçelerine gidebilirsiniz. Gittiğiniz yerler hakkında bilgi edinebilir, bunları not edebilirsiniz.
tatil5Müzik dinlemek:
Çocuk ve gençlerimizin akıl sağlığını olumsuz yönde etkilemeyecek hayata daha iyimser gözle bakılması konusunda mesajları olan müzikleri dinletebilirsiniz.
Bir işte çalışmak:
Sevebileceği ve yapmasında hiçbir sakıncanın olmadığı bir işte çalışmak hem mesleksel yetenekler kazanmasına hem maddi doyumu gerçekleştirmesine hem de dinamik bir kişiliğin yerleşmesine katkı sağlar. Ancak yoğun emek ya da aşırı yüklenme gerektiren işlerden korunması önemlidir.
tatil6Sanatsal çalışmalar yapmak:
Ebru, hat vb. sanatsal çalışmalara yoğunlaşmak ve amatör olarak yazarlık çalışmaları gibi etkinlikler de zamanın en iyi şekilde değerlendirilmesini sağlar.
Spor yapmak:
Hoşlandığınızı düşündüğünüz bireysel ya da toplu olarak yapabileceğiniz sportif faaliyetlerimizin olması fiziksel, ruhsal ve sosyal gelişime katkı sağlar.
Ev işlerine yardım etmek:
Anne ve babaya ev işlerinde yardım etmek paylaşım ve sorumluluk alma yönünde çocukların gelişimini sağlar.
Yaz okullarına gitmek:
Yaz okulları öğrenci ve ailelerin tatil dönemini yararlı şekilde değerlendirmelerine fırsat tanıyan, uzun süren eğitim yılının ardından öğrencilerin gerginlikten uzaklaşarak rahatlamalarını sağlayan ortamlardır. Öğrenciler yeni arkadaşlıklar kurarak sosyalleşirler, iletişim becerilerini geliştirirler.
Tatil dönüşünde ailenin çocuğu tatil havasından çıkmasına yardımcı olması (okullar açılmadan belli bir süre önce eve dönmüş olmak, hazırlıkları tamamlamak, günlük düzeni okul zamanı düzenine göre planlamaya başlamak gibi) çocukların yeni döneme uyum sağlamasını kolaylaştıracaktır.